Bestuur Oisterwijks zorgconcept De Belvertshoeve draagt stokje over

De Belvertshoeve-oprichters Jeannette van Wanrooij (63) en Ron Klaassen (65) zijn afgetreden als bestuursleden van het Oisterwijkse zorgconcept. Het echtpaar verkocht zowel het onroerend goed als de exploitatie van het gelijknamige bosrestaurant aan Stichting De Belvertshoeve, zodat beiden autonoom kunnen blijven functioneren. Het bestuursstokje werd begin dit jaar overgedragen aan zorgmanager Janneke van Beers. Zij kwam ooit binnen als stagiaire en is inmiddels al 14 jaar aan het concept verbonden. Van Wanrooij: “Wij hebben nu enkel nog de rol van adviseur, en dat is goed zo. Met onze betrokken medewerkers en met het vertrouwde gezicht van Janneke aan het roer weten we immers zeker dat zowel onze visie alsook het huidige DNA van De Belvertshoeve behouden blijft.”

Leestijd blog2 minuten publicatiedatum artikel 02 april 2020

‘We blijven betrokken, maar meer in een opa- en oma-rol’

 

Van Wanrooij en Klaassen richtten in 2004 De Belvertshoeve op; een woon- en werkconcept voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of normale begaafdheid met gedragsproblematieken. Deze 50 jongeren wonen verspreid over verschillende locaties. Op het terrein in studio’s en in het centrum van Oisterwijk in een groepswoning en appartementen. Alle bewoners kunnen binnen het concept ook werken of leren, bijvoorbeeld in het familierestaurant van de stichting. Niet alleen de jongeren, maar ook de voormalig bestuurders zelf zijn altijd op het terrein woonachtig geweest. “Die pleister trekken we er binnenkort snel af; dan duurt de pijn waarschijnlijk het kortst”, aldus Klaassen. “In maart ontvangen we de sleutel van ons nieuwe, tijdelijke onderkomen en gaan we meteen over. Zo maken we plaats voor 4 extra jongeren, die na de verbouwing van onze huidige woning ook een eigen plekje binnen De Belvertshoeve krijgen.”

Langzaam leren loslaten
Het echtpaar heeft reeds enige tijd aan het idee van de nieuwe situatie kunnen wennen; het besloot enkele jaren geleden al tot de bestuurswissel en deelde die wens met de Raad van Toezicht. Van Wanrooij: “We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we hier niet achter een rollator willen rondlopen. Ook wij gaan op enig moment graag met pensioen. In de afgelopen 2,5 tot 3 jaar hebben we een goede balans proberen te vinden, waarin De Belvertshoeve het langzaamaan zonder ons is gaan doen en wij onze rol stukje bij beetje los hebben leren laten. Onze werkzaamheden zijn dan ook geleidelijk aan overgenomen. We volgen Janneke de komende tijd nog, maar doen telkens een stapje terug, en zij een vooruit.”

Met de aanstelling van van Beers is het bestuur overigens nog niet compleet. Er wordt momenteel nog naar een tweede bestuurslid gezocht. “Met z’n tweeën is er altijd overleg mogelijk. Dat werkt prettig, zo hebben wijzelf al die jaren ervaren.” Van Wanrooij en Klaassen blijven bij die zoektocht betrokken. “We willen iemand die denkt in het belang van de jongeren, want die zijn hun leven lang overal weggestuurd en voelen zich bij De Belvertshoeve eindelijk veilig. Wij hebben ze altijd als onze eigen kinderen behandeld en hopen dat ook die opvolger dat doet. Met zorg en aandacht, regels en grenzen. Wij weten immers: liefde en grenzen maken van kinderen mooie mensen.”

Klaar voor de volgende stap
Of de jongeren en de 55 personeelsleden verder veel van de ontwikkelingen gaan merken? De oud-bestuurders verwachten van niet. “Onze visie blijft geborgd en we verdwijnen ook niet opeens uit beeld. We hebben bijvoorbeeld beloofd wekelijks koffie te komen drinken en mee op vakantie te blijven gaan”, aldus Van Wanrooij. “Nu alleen meer vanuit een soort opa- en oma-rol dan in die van gastouder.”

Klaassen vult aan: “Het is gewoon tijd voor deze nieuwe stap. We hebben in de afgelopen jaren alles gebouwd en verbouwd wat wij voor ogen hadden. De Belvertshoeve staat momenteel dan ook als een huis en kan nu verder uitgerold worden. Als iedereen blijft doen waarvoor hij of zij aangenomen is, dan hebben wij er alle vertrouwen in dat het helemaal goedkomt.”