Even op de bühne: met Pien en Tess, oprichters van Stamps

In de rubriek ‘Even op de bühne’ zetten wij steeds één van onze klanten in de schijnwerpers. Om aan de zichtbaarheid van het bedrijf bij te dragen, maar ook omdat wij vinden dat iedereen kennis met ze zou moeten maken. Een heuse win-winsituatie dus! Met het zoeklicht recht in hun gezicht geven zij antwoord op een aantal vragen. Informatief, amusant en bij vlagen om je vingers bij af te likken… Lees je mee?

In deze editie van ‘Even op de bühne’: Pien en Tess de Ruig, oprichters van Stamps.

Zo, daar staan jullie dan, Pien en Tess. Midden op onze bühne. Geen last van plankenkoorts, hoop ik?
Nee hoor, niet als we bij jullie zijn. We worden altijd erg gastvrij onthaald.

Kunnen jullie in 3 zinnen vertellen wat jullie onderneming precies doet?
We ontwikkelden Stamps; een app voor mensen die ziek zijn of een gezondheidstraject doorlopen. Mensen met kanker, ALS of een burn-out bijvoorbeeld. Of personen in een fertiliteitstraject. In de applicatie kun je een persoonlijke verhaal in één keer met jouw netwerk delen en iedereen op die manier op de hoogte en betrokken houden. Efficiënt en veilig, maar vooral met veel steun van en verbondenheid met naasten als resultaat.

Hoe is dat gekomen?
In 2021 kreeg ik, Pien, voor de derde keer de diagnose borstkanker. Wetende wat er aan goedbedoelde appjes en belletjes op me af zou komen, dacht ik na over hoe ik iedereen ditmaal op de hoogte zou houden. Want toen ik in 2000 voor het eerst kanker kreeg, belde ik en schreef ik brieven om de mensen om mij heen op de hoogte te houden. Maar ik vond dat bellen niet fijn, omdat mijn jongere kinderen dan te vaak ‘mama’ in combinatie met ‘kanker’ hoorden. En ik vond het überhaupt vervelend om telkens opnieuw het moeilijke verhaal te vertellen. De tweede keer, in 2018, werkte ik dan ook met pdf-bestanden die ik via maillijsten verzond. In 2021 besloot ik op de reisapp Polarsteps mijn ‘reis naar gezondheid’ aan te maken. Ik wilde met mijn gezondheid bezig zijn, en niet met mijn ziekte. Iedereen die appte, belde of mailde, verwees ik naar mijn account. Die laatste, laagdrempelige vorm van communiceren bleek veel meer voordelen te hebben dan verwacht. Voor mij, maar zeker ook voor mijn dierbaren en brede netwerk. Ik schreef mijn indrukken en gevoelens van me af en nam daar de tijd voor. Mijn naasten wisten hoe het écht met mij ging en leefden intensief mee. En ik kreeg steun uit allerlei hoeken. Ook van mensen met wie ik na een lang jaar het contact anders waarschijnlijk verloren was.

Op een nacht in oktober 2021 lag ik wakker van de chemo en dacht: er zullen toch meer mensen zijn die steun op deze manier goed kunnen gebruiken? Ik bedacht het concept ‘Stamps’; een app om emotionele reizen te delen. Omdat ik zelf nog niet genoeg energie had, vroeg ik nog diezelfde week aan één van mijn 4 kinderen – mijn ondernemende dochter Tess – of ze samen met mij de haalbaarheid van een dergelijke app wilde onderzoeken. Tess had al ervaring met appontwikkeling en -design. Via het UtrechtInc-programma kon ze in het najaar van 2021 het concept valideren. Samen besloten we op basis van deze validatie om op 1 januari 2022 Stamps B.V. op te richten. Het ‘Minimal Lovable Product’ van de app ging in mei 2022 live. Inmiddels zijn er al 2.000 gebruikers (patiënten en volgers). Maar we willen meer mensen helpen. Het is onze droom om over 10 jaar hét platform in West-Europa te zijn waar mensen hun verhaal delen als ze een emotionele reis doormaken.

Waarin zijn jullie anders dan de rest? Kom maar op dus met die USP’s!
Ons kernwoord is ‘aandacht’. Aandacht voor jezelf, omdat je in Stamps de tijd kunt nemen om jouw verhaal op te schrijven. En aandacht van jouw naasten, omdat zij op hun eigen gekozen moment kunnen lezen hoe het gaat. Een verhaal verdwijnt op die manier niet op een tijdlijn, tussen advertenties of in een gesprek met allerlei appjes over het avondeten en andere triviale zaken.

Aan welke taken besteden jullie dagelijks de meeste tijd?
Design, in het kader van het dooronwikkelen van de app. Aan marketing, om naamsbekendheid te krijgen. En aan fondsenwerving. We bieden de app gratis aan en hebben dus sponsoren nodig die ons helpen om onze missie te realiseren.

Wat laten jullie liever aan anderen over?
De technische bouw van de app, want daar hebben we geen verstand van. Daarvoor werken we dan ook samen met een erg goed bureau. En de administratie.

En waar zouden jullie graag (nog) meer de tijd voor nemen?
Voor het vinden van ambassadeurs en influencers die ons helpen met het creëren van naamsbekendheid.

Wat is jullie mooiste herinnering van de afgelopen periode bij Stamps?
We wonnen de ASIF Ventures-publieksprijs. En we staan in de halve finale van de IGNITE Award; een programma van het Anton Jurgens Fonds voor sociale ondernemers.

En wat willen jullie zo snel mogelijk weer vergeten?
Er was een vrijwilliger die ons wilde helpen bij wat uitvoerende taken. Een heel lief mens, maar niet geschikt voor die functie.

Wat gaf de doorslag om begin dit jaar naar Strooploos toe te stappen?
We hoorden erg goede verhalen over Strooploos, waar een familielid van ons de scepter zwaait. We gunden het haar en haar collega’s van harte en gingen dus met ze in zee. Een goed besluit, zo bleek!

Wat heeft dat jullie gebracht?
Strooploos ontwikkelde prachtige magazines, die we via ziekenhuizen verspreiden. Maar meer dan dat: de meiden denken echt mee en leven zich goed in. Het zijn dan ook altijd leuke meetings!

En wat hebben jullie Strooploos met die samenwerking teruggegeven?
Tja… dat antwoord is echt aan het Strooploos-team. 

Staan jullie open voor meer samenwerkingen?
Jazeker. Op allerlei vlakken. Alles wat helpt om impact te maken en meer mensen te vertellen dat de app er voor hen is.

En tot slot: hoe kunnen geïnteresseerde partijen jullie bereiken?
Via www.stamps-app.com en info@stamps-app.com. Of door even de telefoon te pakken en te bellen met 06 511 55 102 (Pien) of 06 57 31 79 17 (Tess).