Even op de bühne: met Lesly Baidjoe
In de rubriek ‘Even op de bühne’ zetten wij steeds één van onze klanten in de schijnwerpers. Om aan de zichtbaarheid van het bedrijf bij te dragen, maar ook omdat wij vinden dat iedereen kennis met ze zou moeten maken. Een heuse win-winsituatie dus! Met het zoeklicht recht in hun gezicht geven zij antwoord op een aantal vragen. Informatief, amusant en bij vlagen om je vingers bij af te likken… Lees je mee?
In deze editie van ‘Even op de bühne’: Lesly Baidjoe, algemeen directeur van UmbraZorg. Al zo’n 3 jaar trouwe klant van Strooploos. Samen ontwikkelden we onder meer nieuwe web- en vacatureteksten en bogen we ons over de opmaak van allerlei communicatie-uitingen.
Zo, daar sta je dan, Lesly. Midden op onze bühne. Geen last van plankenkoorts, hoop ik?
Nee hoor, haha! Geen last van.
Kun je in 4 zinnen vertellen wat jouw onderneming precies doet?
Wij zijn een thuiszorgorganisatie in Gilze en Rijen, Oosterhout en omstreken die als intermediair vraag en aanbod met elkaar verbindt. Zo zorgen we dat op een goede manier aandacht aan cliënten wordt besteed. Want waar sommige grote spelers vooral naar kwantiteit kijken en andere partijen weer overwegend naar kwaliteit, proberen wij die 2 zaken te combineren. Wij gaan voor doelmatigheid én verbinding met cliënten, zodat ze duurzaam kunnen uitstromen.
Hoe is dat gekomen? Uit idealisme? Vanuit ambitie? Of was het een typisch geval van ‘van je passie je werk maken’?
Uit de ambitie om zorgimpact te maken. Ooit was goede zorg iets waar je gewoonweg recht op had, maar tegenwoordig mag je bijna blij zijn als je überhaupt zorg krijgt. Mijn moeder kreeg een tijd terug ambulante begeleiding. Toen zag ik dat de echte aandacht ontbrak. Het zorgpersoneel kwam de methodiek uitvoeren – een kunstje doen, zal ik maar zeggen – en was dan meteen weer weg. In mijn ogen is dat is niet de manier. Met UmbraZorg proberen we het tij te keren. Want het kan ook anders. Mijn vrouw is als wijkverpleegkundige aan het bedrijf verbonden en eindverantwoordelijke in het veld. Ik probeer op het gebied van beleid en strategie voor impact te zorgen.
Waarin zijn jullie anders dan de rest? Kom maar op dus met die USP’s!
Wij denken niet in eilanden en verbinden dus kwaliteit met kwantiteit. Maar we zorgen ook voor verbinding tussen onze medewerkers en hun cliënten. En daar zijn we ambitieus in. Personeel dat niet bij ons en onze visie past, sturen we bijvoorbeeld door naar andere aanbieders. Er moet gewoon een match zijn.
En wat laten jullie liever aan anderen over?
Ik wil vooral mensen voor in het veld hebben. Daarom heb ik bijvoorbeeld geen communicatiemedewerker in dienst. En ook bepaalde gespecialiseerde zorg zoals stomazorg en sondevoeding laten we aan anderen over.
Aan welke taken besteed jijzelf dagelijks de meeste tijd?
Ik probeer alle ballen hoog te houden, vooral op het gebied van hr en financiën. Dat zijn immers 2 pijlers die cruciaal zijn om onze medewerkers optimaal te kunnen ondersteunen. De juiste matches maken en weten wat alles kost; alleen door daar bovenop te zitten, kunnen we zo efficiënt mogelijk kwalitatieve zorg leveren en personeel faciliteren.
En waar zou je graag (nog) meer de tijd voor nemen?
Ik denk toch wel een stukje data. We werken nu met 3 verschillende apps. Een ervan is een app waarmee wijkverpleging kan indiceren. Omdat je aan bepaalde emoties kunt zien dat iemand aan (beginnende) dementie lijdt, bijvoorbeeld. Door achteruitgang op tijd te constateren, kunnen we preventief anticiperen. En dat maakt soms echt het verschil. De data worden nu bijgehouden via een algemene app, maar we hebben subsidie gekregen om er maatwerk van te laten maken voor UmbraZorg specifiek. Dus alles wat we niet nodig hebben, kan er dan uit. Dat werkt véél fijner. Daar zou ik wel meer tijd aan willen besteden.
Wat is je mooiste herinnering van jouw afgelopen 10 jaar bij Umbra?
Dat was een fusie van 3 zorgaanbieders in de Biblebelt, waarbij wij werden ingeschakeld. Want er was sprake van ziek personeel, burn-outs, enzovoorts. En het ging om één streng gereformeerde, één protestantse en een evangelisch vrije partij die met elkaar samen moesten gaan werken. Aan mij de vraag of UmbraZorg personeel kon detacheren. We hebben daar in die tijd van alles meegemaakt. Maar we hebben ook wel echt credits gekregen voor de sfeer en gezelligheid die we hebben gebracht. Inmiddels is het een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. Prachtig om te weten dat je daaraan hebt kunnen bijdragen.
En wat wil je zo snel mogelijk weer vergeten?
Dat is het hele persoonsgebonden budget-verhaal (pgb) enkele jaren geleden, waardoor ik op een gegeven moment mijn holding failliet moest verklaren. Er werd simpelweg niet uitgekeerd. ‘Ondernemersrisico’, zeiden ze bij de gemeente Tilburg. Maar ik heb als gevolg van die hele affaire wel mijn hele zaak opnieuw op moeten bouwen. Toen heb ik ook besloten: ik neem geen pgb’ers meer aan.
Wat gaf de doorslag om zo’n 3 jaar geleden naar Strooploos toe te stappen?
Via via kwam ik met de meiden van Strooploos in contact. Ze keken met een kritische blik naar mijn toenmalige website en de informatie die erop stond. En het contact verliep ontzettend gemakkelijk. Ik kan vandaag een mailtje sturen met de vraag of ze iets willen oppakken, en de volgende dag is het gebeurd. Dat werkt geweldig. Gaandeweg is Strooploos dan ook mijn vaste communicatieadviseur en -partner geworden.
Wat heeft dat jullie gebracht?
Nog meer verbinding, denk ik. En eerlijk is eerlijk: als er geen resultaten waren geboekt, dan was ik natuurlijk ook al lang verder gaan kijken. UmbraZorg wordt nu gezien. Beter dan de grotere organisaties in onze regio. Ook worden onze vacatures nu kwalitatief en inhoudelijk beter opgesteld. Strooploos begrijpt onze taal.
En wat hebben jullie Strooploos met die samenwerking teruggegeven?
Ik praat heel veel over Strooploos. Met vrienden, kennissen, noem maar op. Dus het levert ze goede publiciteit op.
Staan jullie open voor meer samenwerkingen?
Jazeker! Heb nog 2 pijlers waarbij ik extra hulp zou kunnen gebruiken. Onderwijs, want we zijn een eigen academie aan het bouwen. En hr. Dat is gewoon een lastige markt. Ik sta altijd open voor samenwerkingen die op die gebieden helpend kunnen zijn.
En tot slot: hoe kunnen geïnteresseerde partijen en potentiële klanten jullie bereiken?
Gewoon een mailtje sturen. Dan reageer ik daar zo snel mogelijk op.