Even op de bühne: met Cora de Jonge, Manager Communicatie & Events
In de rubriek ‘Even op de bühne’ zetten wij steeds één van onze klanten in de schijnwerpers. Om aan de zichtbaarheid van het bedrijf bij te dragen, maar ook omdat wij vinden dat iedereen kennis met ze zou moeten maken. Een heuse win-winsituatie dus! Met het zoeklicht recht in hun gezicht geven zij antwoord op een aantal vragen. Informatief, amusant en bij vlagen om je vingers bij af te likken… Lees je mee?
In deze editie van ‘Even op de bühne’: Cora de Jonge, Manager Communicatie & Events bij MindLabs. Inmiddels ruim een jaar klant van Strooploos. Samen ontwikkelden we onder meer content voor op de MindLabs-socials en -website. Ook schreven we verschillende nieuwsbrieven en verzorgden we de communicatie rondom diverse events.
Zo, daar sta je dan, Cora. Midden op onze bühne. Als communicatiemanager geen last van plankenkoorts, denk ik?
Eigenlijk wel een beetje; ik hou niet zo van op de voorgrond staan. Ik beschouw mezelf meer als een werkmier en lever het liefst input aan anderen. Zodat zíj kunnen shinen. Maar dit gaat nog wel hoor!
Kun je in 3 zinnen vertellen wat MindLabs precies doet?
MindLabs is een Tilburgs ecosysteem dat zinvolle verbindingen maakt tussen onderwijs, ondernemers en overheden, om zo tot maatschappelijk relevante innovaties en technologieën te komen. We richten ons bijvoorbeeld op de tekorten in de zorg. En op duurzaamheid.
Hoe ben jij bij MindLabs terechtgekomen? Uit idealisme? Vanuit ambitie? Of was het een typisch geval van ‘van je passie je werk maken’?
Sowieso vanuit mijn passie voor het communicatievak. Maar ik wil eigenlijk ook vooral voor maatschappelijk relevante organisaties werken. Organisaties waar het gaat om rijker en rijker worden, vind ik gewoon niet zo interessant. Daarnaast is het tof om via deze weg voor mijn eigen stad te kunnen werken. Want Tilburg wordt soms écht onderschat.
Waarin is MindLabs anders dan de rest? Kom maar op dus met die USP’s!
Op zich is de triple helix-structuur (onderwijs, ondernemers en overheid) die wij hanteren niets nieuws. Maar wat ons wel uniek maakt is het kleine team waarmee we alles doen. Ieder op z’n beurt ontzettend enthousiast, vaak door ideologie gedreven, en erg gepassioneerd.
En wat laten jullie liever aan anderen over?
Heel veel eigenlijk. Want wat MindLabs doet is in wezen niets meer dan aanjagen en mogelijkheden creëren. Wij zorgen voor de optimale omstandigheden, waardoor partijen elkaar vinden en nieuwe kansen benutten. Maar de ondernemers moeten zelf de rest doen.
Aan welke taken besteed jijzelf dagelijks de meeste tijd?
Overzicht houden over álle lopende zaken. Ik moet daarbij continu alert zijn; waar kan ik communicatie omheen verzorgen? MindLabs is natuurlijk een beetje een los-vastorganisatie van mensen die ergens anders werken en een paar uur per week bij ons gedetacheerd zijn. Dan wordt nog wel eens vergeten dat bepaalde ontwikkelingen voor MindLabs interessant zijn om naar buiten te brengen.
En waar zou je graag (nog) meer de tijd voor nemen?
Ik heb een meer strategische functie, maar word onbedoeld vaak meegezogen in de dagelijkse zaken. Niet alles wat urgent is, is ook echt belangrijk. En het brengt je af van waar je naartoe wilt. Dat is soms jammer. Maar voor zover ik weet is dat bij iedere communicatieadviseur het geval.
Wat is je mooiste herinnering uit jouw afgelopen 1,5 jaar bij MindLabs?
Dat het gelukt is om onze huisstijl aan te passen en wat spannender te maken. Hij was wat mij betreft te braaf en paste niet bij het sexy, dynamische en toekomstgerichte werk dat we binnen het ecosysteem doen. Het had wat voeten in de aarde. Dus dat de nieuwe huisstijl er inmiddels is, vind ik wel echt een hoogtepunt.
En wat wil je zo snel mogelijk weer vergeten?
Het hele coronaverhaal. MindLabs staat of valt met verbinden. Met mensen bij elkaar brengen. Dat was met alle beperkingen van de afgelopen tijd een ontzettende uitdaging. Je moest echt trekken en sleuren voor een beetje vibe en enthousiasme. Ik ben inmiddels dus helemaal klaar met webinars en online vergaderingen. Ik wil de spirit en actie weer terug. En niet alleen ik: volgens mij mist iedereen het.
Wat gaf de doorslag om ruim 1 jaar geleden naar Strooploos te stappen?
Strooploos is een jong bedrijf. Ik ben zelf iets ouder met meer senioriteit, dus dat is een sterke combinatie; goed voor de balans. Ook vond ik het een prettig idee dat de meiden in de Spoorzone gevestigd zijn. En dat er niet met belachelijk hoge uurtarieven wordt gewerkt. MindLabs is immers een start-up, dus we hebben niet onbeperkt budget beschikbaar.
Wat heeft de samenwerking jullie gebracht?
Mij geeft het veel rust. Strooploos is een soort achtervang. Puck bijvoorbeeld, is mijn externe geheugen. Als ik ergens een steek laat vallen, dan haalt zij ‘m op. Er loopt gewoon zó veel bij MindLabs, terwijl ik daar weinig uren werk. Het is veel, breed, afwisselend, hectisch en chaotisch. Maar samen houden we de boel onder controle.
En wat hebben jullie Strooploos met die samenwerking teruggegeven?
Ik denk dat ik Strooploos veel vertrouwen en vrijheid geef. We zijn deze reis samen begonnen. Bij wijze van experiment. Inmiddels heb ik het idee dat we bijna partners aan het worden zijn. Er is meer en meer sprake van gelijkwaardigheid.
En tot slot: staan jullie open voor meer van dit soort samenwerkingen?
Wij werken veel met externen, omdat we proberen zelf niet te groot te worden. Wat we nodig hebben, huren we dus veelal in. Die partijen weten we meestal ook prima te vinden. Op dit moment ben ik overigens nog wel op zoek naar een goede stagiair(e) van Fontys Communicatie. Die mag mij áltijd mailen via info@mind-labs.eu.