Je vacaturetekst een boost geven

Leestijd blog4 minuten publicatiedatum artikel 25 januari 2024

Heb je versterking nodig binnen je bedrijf? Dan krijg je maar één kans om een knallende eerste indruk op potentiële werknemers te maken. Een duidelijke, aansprekende en originele vacaturetekst is dan ook key. Zeker nú. Want in een tijd waarin de vacatures kandidaten om de oren vliegen, kan een goede tekst het verschil maken in de zoektocht naar jouw juiste match. Het klinkt misschien als een lastige en tijdrovende klus, zo’n aanlokkelijke verzameling woorden vinden en op papier zetten. Maar het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Met de juiste ingrediënten stel je binnen no-time een adequate vacaturetekst samen.

Om passende kandidaten voor de je organisatie te vinden, is het schrijven en uitzetten van een vacaturetekst de eerste stap. Een goede tekst valt op, is gestructureerd en geeft een accuraat beeld van de functie én de organisatie. Vooral dat laatste is nu erg belangrijk. Er is immers een groot aanbod aan banen. Weet jij je te onderscheiden van het gros en je unieke punten te belichten? Dan heb je waarschijnlijk meteen een streepje voor…

  1. Het stappenplan naar succes
    We kunnen er lang en kort over praten, maar het schrijven van een vacaturetekst is eigenlijk niets meer of minder dan het volgen van de onderstaande stappen:
  2. Pakkende vacaturetitel
    Ben je op zoek naar de allerbeste mensen? Dan is dit niet het moment om cryptisch te zijn. Kies dus voor een pakkende vacaturetitel met een duidelijke functienaam. Zo kan de lezer in één oogopslag bepalen of het al dan niet een interessante baan voor hem of haar kan zijn.
  3. Bedrijfsprofiel schrijven
    Show them what you’ve got! Wees trots op je organisatie en maak duidelijk waarom kandidaten juist bij jóú willen solliciteren. Geef wat algemene informatie. Maar organiseren jullie de leukste bedrijfsuitjes? Vertel hier dan ook in geuren en kleuren over.En staat er iedere dag een heerlijke lunch voor je werknemers klaar? Maak ook dat onderdeel van je verhaal. Een beetje opscheppen is overigens geoorloofd, zolang je maar geen onwaarheden vertelt.
  4. Duidelijke functieomschrijving maken
    Beschrijf zo concreet mogelijk wat de functie inhoudt, welke taken hierbij horen en wat de bijbehorende verantwoordelijkheden zijn. Vertel wat de functie zo leuk maakt en verplaats je hierbij in de potentiële kandidaten; wat willen zij weten? Schets bijvoorbeeld hoe een typische dag binnen jouw openstaande functie eruitziet. Of bedenk een andere creatieve manier om je lezers vast te houden. Want dit is het belángrijkste onderdeel van de vacaturetekst. Het laat immers zien wat de kandidaat te wachten staat en wat er verwacht wordt. En het zorgt ervoor  dat er geen scheve of onrealistische verwachtingen ontstaan. Wees dan ook altijd eerlijk wanneer je de functieomschrijving opstelt. Anders kun je binnenkort mogelijk weer opnieuw aan een vacaturetekst beginnen.
  5. Functie-eisen opsommen
    Stel een lijst met functie-eisen op. Om voor jezelf te bepalen wat je in een kandidaat zoekt. Maar ook om te zorgen dat enkel geschikte personen in de pen klimmen. Dat scheelt je namelijk een hoop tijd en leeswerk. Je kunt het in je functie-eisen over zowel persoonlijke kenmerken als vaardigheden en benodigde opleidingen of certificaten hebben. Pas wel op dat het geen ellenlange lijst wordt. Dit kan lezers afschrikken. En je loopt de kans dat je pool met sollicitanten onnodig klein wordt en die éne topper voor jouw functie niet meer solliciteert.
  6. Arbeidsvoorwaarden schetsen
    En dan door naar de arbeidsvoorwaarden; een belangrijk vacature-onderdeel voor de potentiële kandidaat! Want je beschrijft hierin de praktische zaken die bij de overstap naar jouw bedrijf komen kijken. Wat zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Biedt de organisatie opleidings- en/of doorgroeimogelijkheden aan? En hoe zit het met die telefoon, laptop of auto van de zaak? Kandidaten vinden het ook prettig om al in de vacaturetekst te lezen wat zij ongeveer gaan verdienen. Toch wordt het niet vaak vermeld. Door wél een richtbedrag te noemen, onderscheid je je dus van de rest en maak je het mogelijk aantrekkelijker om juist bij jou te solliciteren.
  7. Sollicitatieprocedure beschrijven
    Ten slotte beschrijf je de sollicitatieprocedure. Hoe kun je solliciteren? Bij wie kan iemandmet eventuele vragen terecht? En tot wanneer kan er gesolliciteerd worden? Geef ook een indicatie van wanneer sollicitanten antwoord kunnen verwachten. En wees duidelijk over het verloop van de sollicitatie. Over de locatie van de gesprekken en het aantal rondes, om maar wat te noemen. Zo hebben ze een beetje een idee van wat er mogelijk komen gaat.

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Lees het geheel dan nog een keer door. En zet zo nodig nog wat puntjes op de i om het geheel er verzorgd en representatief uit te laten zien.

En dan is het moment daar: het is tijd om de vacature te plaatsen! Zorg in ieder geval dat het platform dat je gebruikt voldoende kwalitatief bereik heeft. En dat je op een tijdstip post dat jouw doelgroep online is. Zo krijg je meteen de aandacht die jouw zorgvuldig opgestelde tekst verdient. En overweeg eens een ‘Werken bij’-website door ons te laten maken. Handig om meerdere vacatures onder de aandacht te brengen en potentiële kandidaten een compleet beeld van dat wat ze te wachten staat te geven. Of schakel ons in voor interviews met hun aanstaande collega’s, waarin zij vertellen over hun werkzaamheden en ervaringen binnen je bedrijf. Het kan nét dat laatste zetje geven om voor jou te kiezen, en niet voor de concurrent…

Dat was ‘m voor nu. Rest ons enkel nog te zeggen: heel veel succes met het schrijven van die knallende vacaturetekst. Dat het je geweldige aanwinsten voor jouw onderneming op mag leveren. En mocht je onze hulp kunnen gebruiken? Je weet ons te vinden. Dan gaan we samen zorgen voor de juiste persoon voor de openstaande functie binnen jouw bedrijf.