7 social media-trends van 2023 om in de gaten te houden

Van de 3,5 miljard mensen die wereldwijd zijn verbonden met het internet, brengt een groot gedeelte meerdere uren per dag door op social media. Instagram, TikTok… we staan ermee op en gaan ermee naar bed. Althans, velen van ons. Bedrijven en marketeers kunnen daar slim op inspelen. Wat worden de social media-trends van 2023?

  1. TikTok gaat sky high

Mocht je denken dat TikTok alleen maar bestaat om Generatie Z te vermaken met filmpjes vol vrolijke danspasjes: de ‘lollige app’ uit China heeft toch maar mooi één miljard gebruikers aan zich weten te binden en toont de grootste groei van alle social media platforms. Het aantal gebruikers steeg dit jaar alleen al met 75% in Nederland. Zonde om daar in 2023 geen gebruik van te maken voor jouw bedrijfsmarketing, toch? 

Er zijn veel manieren waarop je TikTok kunt inzetten voor jouw onderneming: van influencer-marketing tot aan adverteren. Sommige merken organiseren zelfs een content-wedstrijd: welke consument maakt de mooiste video?  

  1. Video’s: kort, korter, kortst!

Het aantal video’s op internet neemt gestaag toe. Maar om content te genereren die ook geschikt is voor – hey, daar zijn we weer! – TikTok, en om rekening te houden met de steeds kortere aandachtsspanne van de internetgebruiker, worden video’s met marketingdoeleinden steeds korter. Denk aan maximaal een minuut of tien. Heb je toch meer te vertellen? Dan is YouTube nog altijd het meest geschikt. 

  1. Met één klik shoppen 

De kans is groot dat ook jij de laatste tijd via Instagram Stories regelmatig in de verleiding bent geraakt om je portemonnee te trekken. Sinds de coronapandemie maken steeds meer bedrijven gebruik van adverteermogelijkheden op social media om de consument met één klik naar de webpage van een product te loodsen. Een trend die zich alleen maar zal voorzetten. De route van social media naar het digitale winkelmandje wordt steeds korter en aangenamer. 

  1. User-generated content neemt toe  

De consument van nu trapt niet meer in standaard verkooppraatjes. Die baseert zijn beslissingen over de aankoop van een product op authentieke belevenissen van andere gebruikers. Niets zo enthousiasmerend als enthousiasme van een ander, nietwaar? Denk aan ‘unboxing video’s’ op TikTok, waarbij een klant stap voor stap het product uitpakt, een bericht op Instagram met een persoonlijk verhaal, of enthousiaste reviews die je kunt delen op social media. Deze trend wordt ook wel ‘user-generated content’ genoemd. Je zou het een soort verkapt ambassadeurschap kunnen beschouwen. 

Die behoefte aan authenticiteit uit zich trouwens ook in andere dingen. Beeldmateriaal, bijvoorbeeld. Dus maak jij nog steeds dankbaar gebruik van stockbeelden om je online artikelen van een leuk plaatje te voorzien? Tijd voor verandering. Want in een periode van informatieoverschot is de verwende internetbezoeker op zoek naar echte content. Stuur dus liever een goede fotograaf op pad om een voorraadje foto’s aan te leggen met relevante beelden. 

  1. Augmented Reality neemt steeds reëlere vormen aan 

Augmented Reality slaat de brug tussen de fysieke en de digitale wereld. Door apps te gebruiken met deze ‘AR’, voeg je als het ware extra informatie toe aan de werkelijke wereld. Dit is bijvoorbeeld hoe er ineens een Pikachu op jouw stoep kon staan in het beroemde Pokémon-spelletje. Dat is dus weer anders dan Virtual Reality (VR), waarbij je visueel compleet wordt ‘opgeslokt’ in een nieuwe wereld. 

Bij de mogelijkheden van AR voor jouw onderneming kun je denken aan sollicitatiegesprekken en meetings, die van extra dynamiek worden voorzien. Of evenementen die je kunt bijwonen, zonder een treinticket te hoeven boeken. 

  1. Verlaat Twitter het nest? 

Wat is er allemaal aan de hand bij Twitter? Trendwatchers speculeren over grote veranderingen binnen het social media-platform. Dit omdat het bedrijf de ambitie uitsprak om tegen het einde van 2023 maar liefst 100 miljoen extra dagelijkse gebruikers te bedienen, wat een toename van 50% zou betekenen. Dat kan volgens de experts twee dingen inhouden: óf Twitter staat op het punt van omvallen, óf er is sprake van een grote verschuiving. 

  1. Branding steeds prominenter op LinkedIn

In een periode waarin influencer-marketing de norm is geworden en identiteitsvorming steeds belangrijker wordt, is LinkedIn niet alleen een podium voor werknemers om zich van hun beste kant te laten zien. Het is ook dé manier voor bedrijven om het juiste talent aan zich te binden. Vooral gezien de huidige personeelstekorten is de strijd om goede werknemers alleen maar toegenomen. Het kan dus geen kwaad om eens met een frisse blik te (laten) kijken naar je merkprofilering op het zakenplatform. Wat is de bedrijfscultuur die je online wilt uitstralen? En sta je voor diversiteit en inclusiviteit, of blijf je stilstaan? 

Allemaal leuk en aardig. Maar hoeveel hashtags moet je bijvoorbeeld op LinkedIn gebruiken? Kun je wel wat tips gebruiken over dit zakelijke social media platform? Hier lees je meer over de zin en onzin van LinkedIn. 

Nou. Dat was een kijkje in de glazen bol van de wondere wereld van social media in 2023. Hopelijk helpt het je bij een goede marketingstrategie voor het aankomende jaar? Doe er je voordeel mee! Succes.